Omakotitalon rakentaminen alkaa suunnittelusta

Posted Kirjoittaja: admin; Aihe: Artikkelit, Omakotitalon rakentaminen     Comments Ei kommentteja
kesä
9

Kun haaveilet omasta talosta, voit huoletta vihellellä ja unelmoida. Kun haluat jouluksi omaa kotiin, kannattaa aloittaa projekti suunnittelemalla.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Vanha sanalasku ei ikävä kyllä pidä ihan paikkaansa, mutta huolellisen suunnittelutyön perusteella toteutus on huomattavasti  helpompaa kuin epämääräisillä suunnitelmilla.

Mieti mitä olet tekemässä?

Aivan ensimmäiseksi on syytä miettiä, mitä oikeastaan olet tekemässä? Kun tavoitteesi on selvillä, tee ainakin nämä:

Kustannusarvio

Kustannusarvion tekemiseen on olemassa kustannusarviolaskureita:

Suurin kustannuksiin vaikuttava tekijä on rakentaja itse. Rakentajan valinnoista riippuu tuleeko omakotitalo maksamaan 1000 euroa neliöltä vai 3000 euroa. Keskimäärin rakennuskustannukset ovat noin 1500 euron paikkeilla bruttoneliötä.

Suositeltavaa on teettää kustannusarvio asiantuntijalla.

Rakennusaikataulu

Rakennusaikataulu on rakennushankkeen rautalankamalli. Rakennusaikataulu voidaan laatia rakennuttajan projektiaikataulun pohjalta.

Rakennuaikataulu käsittää kaikki rakentamisen vaiheet kalenterityyppisenä dokumenttina. Siitä nähdään muun muassa, miten projektin eri osavaiheet vaikuttavat toisiinsa. Sen perusteella voidaan ilmoittaa muun muassa sähkö- ja LVI-urakoitsijoille, milloin he pääsevät tekemään omaa osuuttaan.

Rakennuspiirustukset

Rakennuspiirukset tekee yleensä alan ammattilainen. Ammattilainen osaa auttaa muissakin rakentamiseen liittyvissä asioissa. Asianmukaisilla paperit varmistavat sen, että rakennuslupahakemuksetkin menevät kerralla läpi.

Alustavan suunnitelman voi tehdä peristeiseen tapaan klubiaskin kanteen, jonka arkkitehti, rakennusinsinööri tai muu osaaja tekee lopulliset kuvat.

Talo kerralla kuntoon

Jos et ole rakentamisen ammattilainen, jätä rakennussuunnitelmat osaaviin käsiin. Toki ”ammattilaistenkin” joukossa on jos jonkinmoista säheltäjää, mutta omatoimirakentajalla on suuri vaara epäonnistua niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa, puhumattakaan aikatauluissa.

Kun jätät projektisi osaajan käsiin, voit luottaa siihen, että pääset jouluksi uuteen kotiin.

Suunnittelijaa ja rakentajaa etsiessäsi luota vaistoosi: Jos joku tuntuu vilungilta, usko pois se myös on sitä.

 

Kommentoi